کشور سوئد یکی از کشورهای عضو اتحادیه اروپا و پیمان شنگن است که در میان سایر کشورها از لحاظ رفاه اجتماعی در رتبه های بالا در کنار نروژ و دانمارک قرار دارد. ارائه امکاناتی از قبیل تحصیل در دانشگاههای معتبر، خدمات درمانی و پزشکی، خدمات رفاهی، اشتغال زایی و کسب و کار باعث شده تا این کشور به یکی از اولین گزینه های مهاجران تبدیل شود.
سوئد که با اسم رسمی پادشاهی سوئد شناخته می شود کشوری در شمال اروپاست که در شبه جزیره اسکاندیناوی واقع شده است. سوئد از شمال با کشور فنلاند، از شرق با خلیج بوتنی، از جنوب با کشور دانمارک و از غرب با کشور نروژ همسایه است. پایتخت سوئد شهر استکهلم می باشد که بزرگترین شهر سوئد نیز هست. جمعیت سوئد در حدود ۱۰ میلیون نفر بوده و مساحت آن حدود ۴۵۰ هزار مترمربع است. سوئد پنجمین کشور بزرگ اروپا است اما به دلایل شرایط آب و هوایی، بیشتر جمعیت این کشور در جنوب سوئد سکونت دارند. زبان رسمی مردم سوئدی (نورلندی) است و واحد پول این کشور کرون سوئدی (SEK) است. مردم سوئد از کیفیت زندگی و سطح رفاه و امنیت بسیار خوبی برخوردارند. اما هزینه های زندگی و تحصیل در این کشور نسبت به بسیاری از کشور های اروپایی دیگر بالاتر است.
انواع مهاجرت به سوئد
راه های مختلفی برای مهاجرت به سوئد وجود دارد که از بین آنها می توان به موارد زیر اشاره نمود. انتخاب هر یک از گزینه ها بستگی به شرایط متقاضی دارد.
- مهاجرت از طریق تحصیل
وجود دانشگاه های ممتاز، سیستم آموزشی با کیفیت و هزینه های تحصیل مناسب نسبت به سایر کشورهای اروپایی در این کشور از جمله عواملی است که اشخاص را به مهاجرت تحصیلی به این کشور ترغیب می کند. فرد برای تحصیل رایگان در سوئد باید به یکی از زبان های انگلیسی (آیلتس ۶.۵ به بالا) یا سوئدی مسلط باشد و مدارک معتبر را در جهت اثبات این امر به دانشگاه مورد نظر خود در این کشور ارائه دهد.
کشور همچنین از جمله معدود کشورهایی است که برای همراه دانشجو یعنی همسر و فرزندان زیر ۱۸ سال وی ویزایی تحت عنوان ویزای همراه صادر می کند.
دانشجویانی که از خارج از اتحادیه اروپا برای تحصیل در کشور سوئد اقامت می کنند دارای اجازه کار قانونی بسته به مقطع تحصلی خود به میزان ۱۰-۳۰ ساعت در هفته میباشند. دانشجویان در صورت پیدا کردن کار دائمی پس از فارغ التحصیل در طول مدت ۶-۱۲ ماه و یا در حین تحصیل می توانند با ارائه درخواست به اداره مهاجرت سوئد ویزای تحصیلی را به ویزای کاری تبدیل کنند. در این حالت دانشجویان پس از ۴ سال کار کردن، با شرط حفظ موقعیت شغلی می توانند جهت دریافت اقامت دائم سوئد اقدام کنند.
شهریه دانشجویان با توجه به مقطع و نوع رشته تحصیلی و همچنین دولتی یا خصوصی بودن دانشگاه از ۵۰۰۰-۸۰۰۰ یورو در هر ترم متغیر است. برخی از دانشگاه های برتر این کشور شامل مؤسسه Karolinska، دانشگاه Uppsala، دانشگاه Lund، دانشگاه Stockholm، دانشگاه فناوری Chalmers، دانشگاه Gothenburg و دانشگاه Umea می باشند. طبق قوانین کشور سوئد دانشجو باید هزینه حداقل یک سال تحصیل و زندگی خود را به عنوان تمکن مالی به سفارت سوئد نشان دهد.
مؤسسات دولتی و اکثر دانشگاه ها این کشور بورسیه های متفاوتی برای دانشجویان واجد شرایط هم در اتحادیه اروپا و هم خارج از آن ارائه میدهند که بسته به نوع بورسیه، کل یا بخش زیادی از هزینه های زندگی و شهریه دانشجویان را تقبل می کند. برخی از این بورسیه ها شامل: بورسیه تحصیلی مؤسسه فناوری Blenkinge، بورسیه دانشگاه بوراس، بورسیه های تحصیلی Chalmers IPOET، بورسیه تحصیلی دانشگاه Gothenburg، بورسیه های دانشگاه Halmstad، بورسیه های دانشگاه Umea و غیره می باشند.
- مهاجرت از طریق اشتغال
یکی از روش های مهاجرت به سوئد از طریق اشتغال در این کشور میباشد. لازمه اشتغال به شکل قانونی در این کشور، اخذ ویزای کار سوئد میباشد. روش های اخذ ویزای کار سوئد مانند سایر کشورهای عضو اتحادیه اروپا است. فرد متقاضی برای کار در کشور سوئد حتما باید از طرف کارفرما دعوتنامه کاری داشته باشد، برای این منظور شغل مورد نظر میبایست ۳ ماه در سوئد و ۳ ماه در کل اتحادیه اروپا آگهی شود و تنها در صورتی که هیچ متقاضی که شرایط مورد نظر را دارا باشد یافت نشود، کارفرما با مراجعه به اداره مهاجرت می تواند برای استخدام نیروی کار خارجی درخواست کند. در این پیشنهاد کاری می بایست نوع شغل پیشنهادی و میزان حقوق پرداختی طی یکسال اعلام شود.
برای دریافت پیشنهاد از کارفرماها می توان رزومه خود را در سایت های کاریابی بین المللی آپلود کرد تا کارفرماها با مشاهده رزومه، شغل را به متقاضی پیشنهاد دهند. همچنین می توان به مؤسسات و سایت های کاریابی در سوئد مراجعه و رزومه خود را برای آنان بفرستد. برخی از این مؤسسات شغل ها را براساس نیاز به زبان سوئدی یا زبان انگلیسی تقسیم می کنند. برخی از این مؤسسات کاریابی به زبان سوئدی عبارتانداز: careerbuilder.se، jobb.blocket.se، jobbsafari.se، metrojobb.se و … و مؤسساتی کاریابی به زیان انگلیسی شامل LinkedIn’s job search portal، thelocal.se/jobs و neuvoo-global job source می باشند.
از مشاغل پردرآمد که کشور سوئد به آنها نیاز دارد می توان به پزشکی و زیرشاخه های سلامت، علوم فنی و تحقیقاتی، عمران، آموزش، بخش IT و کامپیوتر اشاره کرد که درآمدی بین ۵۰-۷۰ هزار دلار در سال دارند.
در این روش با رعایت شرایط و ضوابط از جمله مدرک زبان سوئدی یا آیلتس ۶.۵ به بالا، تمکن مالی مایانه ۱۰۰۰ یورو، تهیه محل اقامت در سوئد و غیره می توان پس از گذشت ۳ الی ۵ سال برای اقامت دائم کشور سوئد اقدام کرد.
- مهاجرت از طریق سرمایه گذاری
کشور سوئد دارای اقتصادی قوی و رو به رشد است . در کشور سوئد اخذ اقامت با سرمایه گذاری تجاری نسبت به روش ویزای تحصیلی و کاری از هزینه بالاتری برخوردار است اما فرد به موجب آن از مزایای بیشتری برخوردار می شود.
سرمایه گذاری به صورت ثبت شرکت نیازمند حداقل سرمایه اولیه ۵۰ هزار کرون در حساب شرکت می باشد. علاوه بر این، هزینه های دو سال اقامت شخص یرایر با ۲۰۰هزار کرون برای همسر ۱۰۰هزار کرون و برای فرزندان ۵۰ هزار کرون می باشد. همراهان در این مدت حق کار ندارند و می توانند بعد از ۴ سال اقمت خود را دائم کنند.
همچنین متقاضی می تواند بخشی از یک شرکت را نیز خریداری کند که ارزش آن بیش از ۵۰ هزار کرون باشد.
یکی دیگر از را های سرمایه گذاری ورود مبلغی حدود ۱۵۰هزار دلار به این کشور است به شرطی که به مدت دو سال در یک حساب بانکی قفل شده باشد. سپس بعد از دو سال می توان برای اقامت دائم کشور سوئد اقدام کرد.
- مهاجرت از طریق ازدواج
شرایط مهاجرت از طریق ازدواج در کشورهای مختلف متفاوت است و هر کشور شرایط مختص به خود را دارد. برای مهاجرت از طریق این روش در ابتدا باید دو شخص (سوئدی و غیر سوئدی) مورد ارزیابی قرار گیرند تا مشخص شود که سابقه جرم دارند یا ندارند. همچنین شرایط سنی برای ازدواج در این کشور بالای ۱۸ سال است و اختلاف سنی طرفین نباید بیش از ۳۰ سال باشد.
وقتی یک فرد با یک شهروند سوئدی ازدواج میکند یک اقامت دو ساله موقت دریافت میکند در طول این دو سال بارها مورد ارزیابی قرار میگیرد تا مشخص شود که ازدواج در وضعیت نرمال است و طرفین با هم زندگی میکنند. اگر شخص غیر سوئدی در طول این مدت به زبان سوئدی تسلط پیدا کند شانس وی برای اقامت دائم در این کشور افزایش خواهد یافت. ارائه گواهی و اسنادی مبنی بر قدرت مالی برای گذران زندگی در کشور سوئد و توانایی تهیه مسکن با حداقل دو اتاق خواب از الزامات دیگر برای گرفتن اقامت دائم می باشد.
قوانین جدید کشور سوئد در این زمینه بسیار سختگیرانه است و اگر مشخص شود ازدواج صوری بوده، برای همیشه اقامت شخص در این کشور لغو می شود. ارزیابی های به گونه ای صورت میگیرد که مشخص شود در طول دو سال زندگی مشترک، اختلافی بوده یا نه و عمق اختلاف تا چه حد بوده است.
- مهاجرت از طریق پناهندگی
پناهندگی در سوئد و یا کشور های دیگر یکی از روش های خطرناک می باشد که از سوی افراد زیادی در کشور های مختلف جهان مورد توجه قرار گرفته است. سالانه افرادی زیادی که به امید پناهندگی و شروع یک زندگی بهتر اقدام به این عمل می نمایند در حین مهاجرت متاسفانه جان خود را از دست می دهند. سالانه گزارش های بسیار از مهاجرینی غیر قانونی که توسط دزدان دریایی به اسارت گرفته شده اند و یا در دریا غرق شده اند پخش می شود.
برای پذیرش پناهندگی در سوئد بایست مدرک و دلایلی را که نشان دهد جان و مال شما در کشور خودتان در خطر است و یا مورد اذیت و آزار قرار دارید را ارائه دهید. پناهندگی سیاسی، مذهبی و اجتماعی از نمونه هایی است که می توان برای پذیرش پناهندگی به آن استدلال کرد.
هزینه های زندگی در کشور سوئد
کشور سوئد یکی از مرفه ترین مردم جهان و یکی از قوی ترین اقتصادهای دنیا را دارد. این کشور بیشتر درآمد خود را از صادرات کالاهایی مانند چوب، آهن و انرژی آبی و بخش دیگری از آن را از طریق مالیات های دریافتی تامین می کند. بخش عمده درآمد فرد در کشور سوئد برای مسکن هزینه می شود، به طور معمول اجاره یک آپارتمان کوچک دو خوابه در مرکز استکهلم بین ۸-۱۲ هزار کرون هزینه خواهد داشت.
در کشور سوئد حمل و نقل و تهیه مواد خوراکی از سوپرمارکت با توجه به درآمد شهروندان می توان گفت ارزان است اما این در صورتی صدق می کند که فرد در داخل سوئد منبع درآمد داشته باشد و متناسب با هزینه های زندگی خود حقوق بگیرد. هزینه متوسط ماهیانه در سوئد حدود ۱۲ هزار کرون برای یک نفر است که در قیاس با سایر کشورهای برتر اروپایی در سطح بسیار خوبی قرار دارد. همچنین متوسط حقوق در بخش خصوصی با احتساب ۲۹-۳۵ درصد مالیات برابر با حدود ۳۰ هزار کرون است.
جمع بندی
مهاجرت همیشه اشخاص را با نگرانی هایی رو به رو کرده است اما با این حال افراد این قبیل چالش ها را برای آینده ای روشن پشت سر می گذارند.
کشور سوئد یکی از کشورهای مهاجرپذیر است که آینده ای روشن را پیش روی مهاجرین می گذارد. با این حال این کشور با معایبی از جمله سردسیر بودن، زمستان های طولانی و تاریک، گرانی در شهرهای بزرگ، ارتباط سرد با غیرسوئدی ها درگیر است.