کشور ترکیه به عنوان یکی از پرجاذبه ترین کشورهای جهان برای توریست ها شناخته می شود و در سال های اخیر یکی از انتخاب های مهاجرین برای مهاجرت به شمار می رود چرا که کشور ترکیه پلی ارتباطی بین آسیا و اروپا محسوب می شود. اقتصاد محکم و رو به رشد، مراکز آموزش با سطح بالا، نرخ بیکاری کم و مسائل دیگر نیز از جمله ملاک ها برای مهاجرت به این کشور محسوب می شود.
موقعیت جغرافیایی کشور ترکیه به گونه ای است که بخشی از آن در آسیا و بخش دیگر در اروپا قرار دارد و از نظر مساحت بین کشورهای بزرگ منطقه محسوب می شود. این کشور با ۷۸۳ هزار مترمربع مساحت از شمال با دریای سیاه، از شمال شرق با گرجستان، ارمنستان، از شرق با ایران و آذربایجان، از جنوب شرقی با عراق و سوریه، از جنوب غربی و غرب با دریای مدیترانه و دریای اژه و از شمال غربی با بلغارستان و یونان همسایه می باشد. پایتخت این کشور ۸۳ میلیونی، آنکارا و بزرگترین شهر و بندر آن شهر استانبول است. واحد پولی این کشور لیر، زبان مردم این کشور ترکی استانبولی و مذهب رسمی آن اسلام است.
روش های مهاجرت:
برای مهاجرت به ترکیه روش های مختلفی وجود دارد ولی انتخاب هر یک بسته به شرایط هر فرد مختلف است. در ادامه این روش ها را بررسی می کنیم.
- مهاجرت از طریق تحصیل
با توجه به سهولت دریافت ویزای تحصیلی ترکیه، مهاجرت از این طریق رواج بیشتری دارد ولی لازم به ذکر است که ویزای تحصیلی منجر به اقامت دائم نمی شود ولی می توانند بعد از فارغ التحصیلی در کشور ترکیه طی مدت زمان کوتاه ۶ ماه که در اختیار دارند، ویزای تحصیلی خود را به ویزای کاری، سرمایه گذاری و غیره تبدیل کنند تا بتوانند اقامت دائم کشور ترکیه را کسب کنند.
کشور ترکیه، تحصیل متقاضیان خارجی را نیز از مقطع ابتدایی تا دانشگاهی (دکترا) تحت پوشش قرار داده است. این روش با وجود دانشگاههای معتبر با سطح علمی عالی، گرچه انتخاب ایده آلی میتواند برای فراگیران باشد ولی پیش نیاز آن آشنایی به زبان ترکی استانبولی و انگلیسی می باشد. تحصیل در دانشگاه های دولتی ترکیه به زبان ترکی و در دانشگاههای خصوصی به زبان انگلیسی رواج دارد. به همین جهت پس از دریافت نامه پذیرش از سوی یکی از مراکز و موسسات آموزشی این کشور، متقاضیان تحصیل در مراکز دولتی نیاز به ارائه مدرک تحت عنوان Yos دارند و در صورت تحصیل در موسسات انگلیسی زبان این کشور، مستلزم ارائه مدرک Sat میباشند.
کشور ترکیه برای دانشجویان و محصلانی که دارای رزومه تحصیلی خوب باشند، بورسیه تحصیلی ارائه می کند. نمرات، رزومه فعالیتی و تسلط متقاضی به زبان ترکی از جمله موارد مهمی است که در اخذ بورسیه تحصیلی به حساب می آیند.
لازم به ذکر است که متقاضیان پس از اخذ ویزای دانشجوئی و ورود به کشور ترکیه، یک ماه مهلت خواهند داشت تا با معرفی و ثبت نام در اداره پلیس محل اقامت خود نسبت به اخذ مجوز اقامت اقدام نمایند.
از دانشگاه های برتر این کشور که دارای رتبه عالی علمی هستند می توان به مدارد زیر اشاره کرد:
-دانشگاه فنی استانبول
-دانشگاه کوچ
-دانشگاه حاجت تپه
-دانشگاه فنی خاورمیانه
-دانشگاه بیلکنت
-دانشگاه بغازایچی
- مهاجرت از طریق کار
مهاجرت از طریق کار یکی دیگر از روش های مهاجرت به ترکیه است که از این طریق بعد از ۵ سال پرداخت بیمه و مالیات می توان اقامت دائم این کشور را بدست آورد.
با توجه به نرخ بیکاری ۱۵٪ در سال ۲۰۲۱ در ترکیه، کسانی که به زبان ترکی استانبولی آشنایی دارند و همچنین دارای تخصصی هستند نسبتا راحت تر می توانند شغل مورد نظر خود را پیدا کنند. باید توجه داشت که اجازه کار در ترکیه فقط با دریافت ویزای کار امکان پذیر است و برای این کار، ابتدا می بایست یک کارفرمای ترکی به شما پیشنهاد کار دهد. بعد از بستن قرارداد و طی مراحل اداری به شما مجوز یک سال اقامت موقت داده می شود. در صورت تمدید قرارداد توسط کارفرما می توان این مجوز اقامت را نیز تمدید کرد و بعد ۵ سال اقامت دائم ترکیه را کسب کرد.
ساعات کاری مردم ترکیه ۹ ساعت در روز و ۴۵ ساعت در هفته است (شنبه و یکشنبه تعطیل می باشد) که نسبت به کشور های اروپایی با ۴۰ ساعت در هفته، ساعات بیشتری به کار می پردازند.
متوسط پایه حقوق بعد از کسر مالیات و بیمه حدود ۲۴۰۰ لیر و متوسط حقوق افراد در بخش خصوصی و دولتی به ترتیب ۸۵۰۰ و ۹۰۰۰ لیر در ماه می باشد.
صنعت گردشگری درآمد بسزایی برای این کشور داشته ولی بخش های دیگری مانند مد و پوشاک و ساخت قطعات ماشین آلات نیز در این کشور بسیار فعال است.
- مهاجرت از طریق سرمایه گذاری
سرمایه گذاری در ترکیه به سختی سایر کشورها نیست و لازم نیست مبلغ بسیار زیادی در کشور ترکیه هزینه کرد تا بتوان اقامت دائم گرفت.
در کشور ترکیه با ثبت شرکتی که بنا بر درخواست این کشور است، استخدام پنج نفر بومی ترکیه و پرداخت حق بیمه و مالیات، بعد از ۵ سال قادر به اخذ اقامت دائم این کشور می شوید.
همچنین می توان با سرمایه گذاری مبلغ ۵۰۰ هزار دلار یا معادل آن، لیر ترکیه در یکی از بانک های ترکیه و قفل این مبلغ به مدت ۳ سال، خرید اوراق قرضه دولتی و خرید سهام اقامت دائم این کشور را بدست آورد
یکی دیگر از مهمترین شرایطی که مهاجران را به سوی کشور ترکیه میکشاند، قوانین مهاجرتی است که این کشور در قبال خرید ملک توسط مهاجران و متقاضیان خارجی است (ایرانیان نیز شامل آن میشوند) که می توانند با خرید ملک حداقل به ارزش ۲۵۰ هزار دلار آمریکا، شهروندی و اقامت دائم ترکیه را برای خود و خانواده به دست آورند. اقامت از طریق خرید ملک در ترکیه ابتدا با اخذ ویزای موقت یکساله ترکیه آغاز میشود و سپس با هر سال تمدید ویزای اقامتی، پس از پایان دوره ۵ تا ۸ سال، متقاضیان از اقامت دائم ترکیه برخوردار می شوند.
موضوعی که باعث افزایش جذابیت خرید ملک در ترکیه شده است ارائه مزایا و امکاناتی از قبیل سرمایه گذاری بدون محدودیت در ترکیه، اقامت در ترکیه به همراه اعضای خانواده، استفاده از خدمات دولتی بطور رایگان، افتتاح حساب بانکی، دریافت مجوز برای ورود به بازار کار می باشد که برای متقاضیان در نظر گرفته شده است. با این حال این مزایا شامل کسانی است که ملکی به مبلغ حداقل ۲۵۰هزار دلار را خریداری کرده باشند و در غیر این صورت و خرید ملکی کمتر از مبلغ گفته شده تنها به مدت سه سال اجازه اقامت موقت در ترکیه دارند. با این روش می توان با گرفتن مجوز کار از ادارات مربرطه ویزای کاری دریافت کرد و یا با افزایش سرمایه به اقامت دائم دست پیدا کرد.
- مهاجرت از طریق ازدواج
ازدواج با یک فرد ترکیه ای از راه هایی است که موجب اخذ اقامت ترکیه می گردد. متقاضیانی که از این طریق اقدام می کنند می بایست بالای ۱۸ سال سن داشته باشند و واقعی بودن ازدواج را در ترکیه اثبات نمایند سپس متقاضی یک اقامت موقت ۳ تا ۵ ساله دریافت میکنند. مسئولانی طی ۳ سال زندگی شمارا برسی کرده تا از صوری نبودن آن اطمینان حاصل کنند. بعد از اتمام این مدت متقاضی می تواند برای اقامت دائم ترکیه درخواست دهد.
- مهاجرت از طریق پناهندگی
از دیگر راه های پر ریسک و خطرناک مهاجرت به کشور ترکیه، پناهندگی است. در این روش شما باید اثبات کنید که در کشور خود به دلیل مسائل سیاسی، مذهبی، عقیدتی، عضویت در گروه های خاص و جنگ و مواردی از این قبیل، امنیت جانی و مالی ندارید و در معرض آزار و اذیت قرار دارید.
کشور ترکیه از جمله اعضای کنوانسیون ۱۹۵۱ ژنو است که مفاد آن را با شرط محدودیت جغرافیایی پذیرفته است. بدین صورت که تنها از پناهندگان کشورهای عضو شورای اروپا به صورت کامل حمایت می کند.
کسانی که روش پناهندگی را برای مهاجرت به ترکیه انتخاب می کنند باید بدانند دولت ترکیه در قبال سایر پناهجویان وظیفه حمایت موقت را دارد و بعد از مدتی به کشور دیگری هدایت می کند. در این راه قاچاقچیان انسان به شیوه هایی کاملا نا امن اقدام به انتقال افراد می نمایند که در این مسیر بسیاری از پناهجویان جان خود را از دست می دهند.
هزینه ها در ترکیه
ترکیه یکی از کم هزینه ترین کشورها خصوصا برای کسانی که بخواهند به زبان ترکی استانبولی تحصیل کنند، می باشد. متوسط شهریه دانشگاه های ترکیه در برای رشته هایی که به زبان ترکی استانبولی ارائه می شوند سالیانه ۳۰۰ تا ۸۰۰ دلار می باشد. در حالی که متوسط شهریه ای که دانشجویان برای تحصیل در ترکیه به زبان انگلیسی باید پرداخت نمایند سالیانه بین۷۰۰ تا ۱۷۰۰ دلار می باشد.
میانگین هزینه ماهیانه زندگی در ترکیه بدون مالیات و اجاره برای یک نفر حدود ۳۰۰۰ لیر و برای یک خانواده دو نفره ۵۰۰۰ لیر برآورد می شود.
هزینه اجاره یک آپارتمان یک خوابه در مرکز شهر حدود ۱۵۰۰ لیر و هزینه اجاره یک آپارتمان یک خوابه در خارج از شهر حدود ۹۰۰ لیر می باشد.
به طور کلی هزینه های زندگی به خود شخص، روحیات و شرایط و از همه مهمتر به محل زندگی او بستگی دارد. شهرهایی مانند استانبول، آنکارا، آنتالیا و ازمیر از گرانترین شهر های کشور ترکیه محسوب می شوند.
جمع بندی
کشور ترکیه با توجه به موقعیت جغرافیایی و اقتصادی که دارد می تواند یک گزینه خوب برای مهاجرانی باشد که به دنبال فرصت برای شکوفایی خو هستند. در سال ۲۰۲۱ مدت زمان اعتبار ویزای ترکیه بسته به طرق مهاجرتی به این کشور، به طور میانگین ۳ ماه، ۶ ماه الی ۵ سال است که ارتباط مستقیمی با نوع طرق مهاجرت به این کشور دارد.
کشور ترکیه به برخی از کشور ها از جمله ایران بدون نیاز به اخذ ویزا، اجازه ورود به خاک خود را داده است، این قبیل اقامت ها ۹۰ روزه می باشند و طول آن فرد حق کار کردن در خاک ترکیه را ندارد و برای آن باید اقدام به اخذ مجوز نماید. اتباع کشورهایی که موافقت نامه اخذ ویزا را دریافت نکرده اند، ملزم می باشند که برای ورود به ترکیه و دریافت ویزا، هزینه بابت اخذ ویزا پرداخت کنند. این هزینه های مربوط به اخذ ویزا در وب سایت سفارت خانه ترکیه قید شده است.