
آیا تا به حال هنگام کار در کلاسهای زبان یا با زبانآموزان، سوالی را پرسیدهاید که فقط با سکوت کامل و خیره شدن به آن پاسخ داده شود؟
این یک مساله رایج است که تقریباً هر معلم به تشویق دانش آموزان به صحبت به زبان مقصد پرداخته است.
ممکن است یک دانشآموز ترس عمیقی از اشتباه داشته باشد یا در زبان مادری خود خجالتی باشد. به هر دلیلی که باشد در اینجا لیستی از چند فعالیت سرگرمکننده برای وادار کردن دانشآموزان به مکالمه ارائه شده است.
1- چه کسی حقیقت را میگوید؟
از هر زبانآموز بخواهید سه حقیقت را در مورد خود روی یک تکه کاغذبنویسد که هیچ کس در کلاس نمیداند و اطمینان حاصل کنید که هر زبانآموز نام خود را در بالای صفحه ذکر کرده است. برگهها را جمع کنید و سه زبانآموز را جلو بیاورید. یکی از حقایق که برای یکی از این سه زبانآموز صادق است را با صدای بلند بخوانید.
هر سه ادعا میکنند که این واقعیت متعلق به آنها است و سپس کلاس در تلاش برای تعیین اینکه چه کسی حقیقت را میگوید و چه کسی دروغ میگوید از آنها سوال میکنند. هر زبانآموز مجاز است از یکی از سه زبانآموز یک سوال بپرسد. پس از یک دور پرسش آنها حدس میزنند چه کسی حقیقت را میگوید.
2- تغییرات در بازی
برای تنوع در بازی میتوانید یک پاورپوینت ارائه دهید که در هر اسلاید یک اسم دارد. از یکی از زبانآموزان بخواهید جلوی کلاس بیاید و پشت به پاورپوینت بنشیند. بقیه زبانآموزان به نوبت کلمات روی اسلایدها را توصیف میکنند و زبانآموز جلویی باید آنها را حدس بزند.
برای تنوع بعدی، میتوانید دانشآموزان را به گروههای چهار یا پنج نفره تقسیم کنید. یک تکه کارت با اسامی تصادفی در مرکز هر گروه قرار دهید و از دانشآموزان بخواهید به نوبت یک اسم را توصیف کنند تا اعضای گروه خود حدس بزنند. عضو گروهی که درست حدس میزند کارت را نگه میدارد بنابراین رقابت به وجود میآید که ببیند چه کسی بیشترین کارت را در پایان بازی دارد.
مورد بعدی مخصوص سطح پیشرفتهتر است. کلاس را به دو تیم تقسیم کنید. به زبانآموزان یک کلمه داده میشود تا برای هم تیمیهای خود توصیف کنند، به علاوه لیست کلماتی که نمیتوانند در توصیف خود استفاده کنند. هر دانشآموز باید دو تا سه دقیقه زمان داشته باشد تا ببیند هم تیمیهایش چند کلمه میتوانند حدس بزنند.
3- نقاشی توصیفی
گروههای دونفره از دانشآموزان تشکیل دهید و به هر دانشآموز تصویری بدهید و آن را رو به پایین قرار دهید تا شرکا نتوانند کارت یکدیگر را ببینند. آنها باید تصویر را برای ترسیم به هم تیمی خود توصیف کنند.
4- توصیف داستانهای مصور
به هر زبانآموز قسمتی از یک داستان مصور بدهید. بدون نشان دادن تصاویر خود به یکدیگر باید سعی کنند تصویر خود را توصیف کنند و تصاویر را به ترتیب صحیح قرار دهند. زبانآموزان حدود 10 دقیقه وقت دارند که ترتیب را حدس بزنند، قسمت خود را به یکدیگر نشان دهند و ببینند آیا آنها درست بوده است.
5- کلمه مخفی
یک موضوع تصادفی و یک کلمه تصادفی که به موضوع ربطی ندارد به دانشآموزان داده میشود. آنها باید کلمه را در یک سخنرانی در مورد موضوع پنهان کنند و سعی میکنند که سایر دانشآموزان نتوانند کلمه مخفی را حدس بزنند. سایر دانشآموزان با دقت به سخنرانی گوش میدهند و سعی میکنند کلمه مخفی را حدس بزنند.
6- مباحثه
به هر دانش آموز یک تکه کاغذ بدهید که در یک طرف آن “موافق” و در طرف دیگر “مخالف” نوشته شده است. یک مطلب جنجالی را با صدای بلند بخوانید و از هر دانشآموز بخواهید بسته به نظر خود موافق یا مخالف را نشان دهد و سپس از هر طرف یک دانشآموز را برای توضیح موضع خود و شرکت در یک بحث کوتاه انتخاب کنید.
7- سخنرانی فوری
لیستی از موضوعاتی را آماده کنید که زبانآموزان بتوانند در مورد آنها صحبت کنند. کلاس را به دو تیم تقسیم کنید و از هر زبانآموز بخواهید یک عدد را انتخاب کند که ترتیب مشخص شود. هر کدام از آنها بدون آمادگی در مورد موضوع سخنرانی کنند و باید به مدت 45 ثانیه به صحبت خود ادامه دهند. همانطور که زبانآموز صحبت میکند، تیم دیگر لحظات مکث، اشتباهات دستوری و اشتباهات واژگان را ثبت میکند و اگر بتوانند خطا را به درستی تشخیص دهند یک امتیاز کسب میکنند.
8- جزیره متروکه
به هر دانشآموز یک تکه کاغذ بدهید و به او بگویید که یک مورد (هر موردی) را بکشد. نقاشیها را جمعآوری کرده و دوباره آنها را پخش کنید و دقت کنید که هیچ دانشآموزی نباید نقاشی خود را دریافت کند.
در مرحله بعد به دانشآموزان بگویید که آنها در جزیرهای متروکه گیر افتادهاند و تنها نیمی از کلاس میتوانند زنده بمانند و به سکونت در جزیره ادامه دهند. تنها چیزی که هر دانشآموز در جزیره خواهد داشت موردی است که در نقاشی به آنها نشان داده شده است و هدف آنها این است که کلاس را متقاعد کنند که باید بر اساس آن مورد زنده بمانند.
9- قصه گویی
چهار زبانآموز را جلوی کلاس درس بیاورید. سه نفر از آنها باید پشت سر هم بنشینند و یکی باید به عنوان ناظر پشت آنها بایستد. دستهای از کارتها را که اسامی روی آنها نوشته شده است به ناظر بدهید.
او یک اسم را به یکی از سه زبانآموز تحویل میدهد که داستان را شروع میکند. دانش آموز به روایت داستان ادامه میدهد تا اینکه ناظر تصمیم میگیرد اسم دیگری را به زبانآموز دیگری تحویل دهد که ادامه داستان را بر عهده میگیرد.
10- دو حقیقت، یک دروغ
هر دانشآموز باید سه جمله در مورد خود روی یک تکه کاغذ بنویسد. دو مورد از آنها باید درست باشد و یکی باید دروغ باشد. دانشآموزان سه عبارت خود را میخوانند و همکلاسیها از آنها سوال میپرسند تا سعی کنند تشخیص دهند کدام عبارت دروغ است.
11- قصهگویی درست یا غلط
به هر دانشآموز یک تکه کاغذ بدهید که روی آن عبارت “درست” یا “غلط” نوشته شده است. هر کدام باید بسته به کلمهای که دریافت کرده است داستانی درست یا غلط برای کلاس تعریف کند و کلاس باید حدس بزند که صحت دارد یا خیر. همچنین برای فعالیت بیشتر میتوانید به سایر دانشآموزان اجازه دهید از راوی سوال کنند.
12- کاری که هرگز انجام ندادهاید
همه زبانآموزان کلاس باید این فعالیت را با نگه داشتن پنج انگشت در هوا شروع کنند (برای انجام سریعتر این کار میتوانید از انگشتان کمتری استفاده کنید). زبانآموزی که ابتدا شروع میکند یک چیز را به کلاس میگوید که هرگز انجام نداده است. افرادی که آن فعالیت را انجام دادهاند باید انگشت خود را پایین بیاورند و داستانش را برای بقیه تعریف کنند. وقتی تمام انگشتان دانشآموزی پایین آمد از بازی خارج میشود.
کلام آخر
بازیها الهام بخش هستند و به زبانآموزان انگیزه و انرژی کافی برای ادامه میدهند. این فعالیتها باعث میشوند دانشآموزان به زبانی که در حال یادگیری آن هستند صحبت کنند. مزیت بزرگ این بازیها این است که باعث افزایش اعتماد به نفس و برطرف کردن ترس از اشتباه میشود. همچنین جو ساکت و کسل کننده کلاس را از بین میبرد و معلم پس از انجام بازی راحتتر میتواند با زبانآموزان ارتباط برقرار کرده و نکات جدید را آموزش دهد.